Wednesday, December 29, 2010

**Ye@r End Checklist**

Assalamualaikum sumerrr...

Hi reaDers!!

Today is 23 Muharram 1432H.
Alhamdulillah...alhamdulillah...cold n comfy today...I love the weather, Allahuakbar!
Less than a week, we r go' to enter year 2011...*wink*
There r lots of things that unfinished yet n must b carried out xpclly 4 da preparation thingy...preparation??? hehe....NO la...actly I gotta da tentatif 4 Dewan tuk 2011...hurmm...very2 not gooddd..;(( bln 3 till early bln 5, then break....to b continue early bln 7 for pra budget till end year 2011...balik sampai mlm lagiiii (bln 7-12).............:(( This is another test by Allah...

So,
Dear myself...

In early year 2011... aQ perlu byk2 bersabar...:)) N da 1st thing siti...jgn sekali2 mengeluh...buat susun atur semua jadual dlm planner n diary parlimen 2011 tuu... bak kata org mude2 "perlu bijak mengatur langkah, barulah segalanya berjalan dgn baik dan lancar..." bak kata org tua2 lak "jgn kalut" hehe~

My PRINCIPAL is.................

"Success depends upon previous preparation, n without such preparation there is sure to be failure"

So, my free~bln 1,2,5, n 6 je........waaaaaaaaaaaa.....;((tight nyee............lagi2 tak besshhh my big boss said.. "siti, klu u nak ambil cuti suke2, kawen or anything....ujung thn ni can't..dibekukan..ambil ms bulan yg tak berapa nak hard ok...sy dh remind awak awal2 ni...so, plan from now kecuali emergency case" ~~~means..... bln 1,2,5 n 6 je.........alahai...... beginila dari tahun ke tahun...tetap same....apepun, aQ akan cuba hadapinye dgn cara yg terbaik!

Alhamdulillah... sidia fhm tntg situasi aQ... itulah istimewanya dia...:)) aQ sng berbincg mahupun berkomunikasi dgn die...baik dr sekecil-kecil perkara hinggala sebesar-besar perkara...sgalanya dpt d bincg dgn baik jg gotta da result yg terbaik... walaupun kdg2 die ade "angin kus2 y suke diam if ade some' y xkene"...hehe~ tp brilliant dr aspek pemikiran juga penyesuaikan diri even walau pe jua situasi.... mean~ jd guru, berfikir dgn cara guru...jd askar, berfikir dgn cr askar, n boleh bergaul berfikir dgn cara masyarakat y berbagai jenis dan lapisan.... itu baru namanya org yg berjaya n brilliant....:)) Bukan semua org can do it...For me, utk jd org yg bijak n alwaiz get 'A' hanya perlu menggunakan pancaindera kurnianNya dan buku or manusia sbg master/panduan...tp utk jd as u.....i just can answer that I'm proud wit u... bukan utk bermulut manis tetapi itu keistimewaan Allah beri untuk sidia...

Apapun, berdoa pdNya byk2 semoga sgalanya dipermudahkan.....Amin.

p/s: Insya'ALLAH...more reminders will b update later....MISSION 2011 coming soon..........:)

Friday, December 17, 2010

Bersediakah..."Aku Terima nikahnya......"


Bersediakah aQ melalui satu ujian ni....
berdebar2 bile aQ pk kan....
ape daya aQ utk melawannye...cume aQ perlu bersabar dan tekadkan semangat jika semua itu bakal menjadi kenyataan...

Sebagai seorang Muslim....aQ terima dgn penuh redha....
tetapi aQ akui kdg2 aQ tergelincir dgn ujian2 sebegitu rupa....
Syukur kehadratNya d sebalik ujian tersebut aQ peroleh kesedaran...

aQ nekad kali ini utk mencari kesahihan yg tulen tentang perkara ini...
aQ mahu menoktahkan segala persoalan yg bermain di benak fikiran aQ selama ini....
Insya'ALLAH...next year...kalau semuanya berpihak pd aQ, Alhamdulillah, syukur yg teramat2...
aQ trime Qada' dan Qadar ALLAH SWT dgn penuh redha dan sabar...Insya'ALLAH, ALLAH is alwaiz by my side............

"aQ takut tapi aQ kene kuat utk hadapi jika itu kenyatannya"


Asalkan kerana itu Tuhan menjadi sayang kpdku....

Segala kehendahNya menjadi syurga bagi Cintaku......Amin Amin Ya Rabbal A'lamin

M TOO TIRED...........

DEAR ALLAH........

i know u alwaiz listen...........
please be with me in every steps that i take...................
and i alwaiz need YOU the mostttttt............................

its not wrong to feel tired sometimes, kan???
its almost siti......tomorrow isthe day.....u gonna win the battle, insyaALLAH....

good luck siti!!!!.......=)

ALHAMDULILLAH...

Syukur.......


Tamat sudah Dewan Rakyat utk penggal ni...huhu...akhirnya, berjaya jgk aQ lalui perjalanan masa kerja aQ ni dgn baik, sabar, dan tabah...bye2 DR...welcome DN...:) untuk DN ni takla berat mana pd aQ...balik pun paling lewat kul 5.30 or 6 ptg je...abis DN ni...just tinggal layout n paling the best leh balik cam biase...ari2 4.30...hehe.....bahagianya....merdeka!!!!huhu.............~


Syukur jg sbb my lovely mom dah selamat sampai di malaysia ari sabtu yg lepas, jam 1.30 ptg...:) even delay 6 jam aQ dan siblings yg lain tetap tunggu mak dgn penuh kesabaran...maklumla dah rindu sgt kat mak...terutamanya aQ la...hehe~ Alhamdulillah, kondisi ibu sihat sejahtera..cuma sedikit batuk...adik sentiasa berdoa agar mak cepat sembuh dan dikurniakan kesihatan yg baik berpanjangan...Amin... ermmm, apa yg aQ nk cite ni..kesah ketika mak aQ baru je sampai KLIA... hurmmm, dlm ramai2 org yg berkerumun menunggu keluarga mrk...aQ pun same menyelit kat mana2 space yg masih sudi tlg aQ ke depan utk lihat dan tercari2 manela mak aQ ni....huhuhu.... tunggu punye tunggu 2.35 ptg baru la nampak kelibat ibuku.... puas la aQ melambai2...tp mak aQ ni leh wat don'T know jek...huhu! upe2nye...speck mak patah kat sane...aishh2...sian my mom.... nasibla ade makcik yg nmpk kami sekeluarga...barula mak perasan kami.... aQ ape lg....semangat nak peluk mak aQ...tp sampai je kat mak...trus tanye.."Luqman mane??" (sambil tercari2) dlm ati aQ..."aishhh...mak aQ ni dh tak syg aQ ke..balik2 jek trus tanye Luqmanul Hakim" hurmm...takpela...nak bt camne kan...cucu pertama.... dgn semangatnye...mak trus suh my BIL bw Luqman trus ke kmpg coz mak nk jg trus Luqman...mak2...huhu....rindu sgt2 la tu pd cucu kesayangan dia...:)


So, skrg ni every weekend kami akan balik ke kmpg tuk tgk Luqman... aishh...penatnye...tp takpela leh jumpe Luqmanul Hakim slalu...huhu~ rindunye nak mandikan my nephew...huhu...=) Tp kesian kat my emak...Luqman slalu takmo tido... mak ckp dr kul 3 pg sampai ke siang dia xmo tido...agaknya rindooo sgt kat ayh n ibu die...mane taknye...dah ari2 tidoo pon ats pewoot ayah die...my BIL ni mmg syg sgt kat anak die...ayah yg penyayang ni...harap2 sidia nanti pon leh jd yg terbaik...:) Insya'Allah.....




Ape yg best skali...ptg ni opkosla balik melaka lg coz ibu n ayah Luqman nk lepaskn rindooo kat anak mereka.... aQ pown ridoooo sakan kat anak buah aQ ni...makcu sbnrnye lg windooo same Luqmanul Hakim tau.....tapi takmola org tau.....=) balik ni nak ajar lagi Luqman wat memek muka...hehehehe...bab ni paling klakar...even baru je 2 bulan si kecik ni...tapi aQ dh ajar die mcm2...sian Luqman...makcu dere...huhuhu...~ sbnrnye, aQ ni xberniat pown nk dere dia...sape xsayang anak buah oiii... huhuhu.... tp pd aQ manja tu boleh...tp biar berpada n kene bg hard jgk...ajar mcm2 dr kecik ni...asuh btol2...tp mmg kesian la little baby ni...sume org manjakan die....cume aQ je yg push die mcm2... huhu~ klu Luqman nak tau....makcu suke sgt tgk Luqman berusaha tiru memek muka makcu... berkerut2 muke Luqman...smpai menangis2 klu tak dpt tiru....hahahahaha....bile tgk Luqman berjaya tiru memek muke makcu...rase nak menangis makcu tgk tau...sbb terharu sgt2 tgk Luqman semangat nak jgk bt sama cam makcu die...hehehe....:)

MAKCU SAYANG LUQMANUL HAKIM MANYAK2.......mmmuahhhh...:)

Friday, December 10, 2010

Penantian...

Xsabar rasanya menanti kepulangan bonda tercinta esok.... dah lama rasanya xcium tangan my mom........he~ =) Adik doakan semoga ibu selamat sampai dan pulang ke rumah dalam keadaan sihat walafiat hendakNya.....Amin...

I'll B wait' 4 u...........bondaku.............................

Monday, December 6, 2010

Ahlan Wasahlan AsSyura

Salam Maal Hijrah to all my dearest Muslim Reader...
Sudah 1432 hijrah Nabi Muhammad meninggalkan kita dan pe y ditinggalkan olehnya adlh wasiatnya yg terulung iaitu Al Quran dan As Sunnah... Namun, seperti y kita sedari...masih bayk lagi kekhilafan sama ada sedar atau sebaliknya kerap d lakukan oleh manusia d atas muka bumi ini...tidak lupa juga diri ini yg masih memerlukan mu Ya Allah dlm mengharungi tiap dugaan, kekeliruan, dan kepayahan dlm menjalankan tanggugjwb yg smakin mencabar ini... May Allah is always with me throughout my journey in this life…amin...

Alhamdulillah...
kita masih diberi peluang dan kesempatan oleh Allah S.W.T kerana diberi nafas dan nikmat utk sama-sama menyambut kedatangan awal Muharam tahun 1432 Hijriah... Di kesempatan ini aQ ingin mengucapkan Salam Hijrah pd semua sahabat2 muslimin dan muslimat. ..Semoga dengan kedatangan tahun baru ini, kita semua dapat mengambil pelbagai iktibar serta tauladan dari peristiwa hijrah Rasulullah SAW sebagai panduan kehidupan kita bagi keperluan d hari2 y mendatang...


p/s: Jangan lupa ye kwn2 semua, doa akhir tahun dan doa awal tahun dibaca petang ini, insya' Allah dilindungi setahun mendatang.....amin...:)

Friday, December 3, 2010

WOrk~ WOrker~WOrking

Today satu2nye Ari JumaaT yg aQ tak dpt nk mengular bile time Dewan bersidg ...mean tak dpt nak rest2 jap..:) ni pun just curi2 mase tuk update my blog...

Hurmmm..nak cite kit xtvt aQ arini....

~Meetg JHK...singkatan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan


Org slalu kate....'' keje gomen ni byk releks dr keje...'' so, today aQ nk buktikan yg keje gomen ni dah semakin berat dan besar komitmennya...:)

Alahai... tak cukup g Dewan Rakyat, Dewan Negara, dan meetg Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yg dah byk aQ lalui... la ni..meeting JHK lak yg aQ kene attend... slalunye ari Jumaat ni la time aQ paling2 free...tp disebbkan SUDR dah arahkan... aQ sebagai orang bawahan ikut jelaaa.... walaupun hati kita ni kdg2 meronta2 nak luahkan pendapat utk tangguhkan dek krn dah penat balik hingga ke mlm... tp sebgai kakitgn kerajaan yg berwibawa (eceh! perasan jap..=P) wajib taati arahan ketua...arahan is arahan... =)


Monday, November 29, 2010

C3-CT

=)



Alhamdulillah....


26 November 2010/Jumaat




"Patah Tumbuh Hilang Berganti"









Officially mine!!



Memang terkedu sgt2 bila I got dis pinkisshh from him... terima kasih ye... terharula... huhu :)


Ape yg penting.... sy harap sgt2 dapat jg pinkisshhh ni baik2... Insya'Allah ya.... i'll try my best!!! :)




Tuesday, November 23, 2010

~PaPrik aYaM OH PaPrik aYaM~

Tibe2 rs lapar la plak tgharini....ermmm...
nak p beli mkanan kat cafe cam malas la plak.... bkn mls sbb ape...tapi umat penuh mcm kat UPM (Universiti Penuh Manusia)... campur lak ngan wakil2 kementerian...hah...last2 tinggal kuah je kalo aQ p...name jek tender by PWTC...tapi mkanan slalu sgt tak cukup...hurmmm~~

Lapa2 ni kalo la dpt mknan yg aQ suke ni...wahhh....rs terbang di angkasa raya jek...hehe~~
aQ ni dlm bab mkn2 cam biasala...sempoi jek...selain suke wat kuih2..aQ suke masakan kampg...
tapi tu tak bermakna aQ xmkn yg lain...fastfood sume aQ lehje... kecuali shushi...yerrkkk..=P 1st time aQ mkn...muntah balik...pelik ade gak manusia yg suke makanan mentah2 ni...aishhh2...:P

Ckp soal mkn ni...mmg teringin nak msk makanan peberet aQ sejak aQ duk U ni...jeng..jeng...jeng... ~PaPrik aYaM~('',)

Start aQ mkn mmg syodap sungguhla... pastu aQ study blajar bt ayam paprik... sanggup p beli buku tu tuk dpt yg paling best nye paprik ayam...search kat internet... tgk blog2 org... klao stakat nak msk biase2 jek..mmgla boleh..tapi nak gak bt yg terbaik...so, kalau nak yg terbaik punye masakan kenela usaha lebih kit...:) tiap2 cuti sem aQ balik duk cube msk...mule2 tu dari tak sedap...sikit sedap...agak sdap...sedap...makin sdap...dan kini...sgt2 sdap..huhu...(puji diri sendiri kan..:P) bile dah boleh msk tu...aQ pun btla tuk famili2 aQ... takla susah manapun msk paprik ayam ni..:)

Bahan2 :
bawang merah+bawang putih+halia (blend or tumbuk) + sayur2 cam bunga kobis, kacang buncis, carrot, putik jagung dan tomato + serai sebatang (ketuk² sket bg kuar kit wangi)+ 3 sudu sos tiram+ 3 sudu sos tomato+ 3 sudu sos cili+ secubit garam (jgn byk2..nanti aiper tencen) dan sedikit kicap (buh cikit jek sbb aQ mmg xmkn pak aji)+ayam+udang (ni cume tambahan jek kalo nak lg besshhh)+cili kering yg dh diblender 2 sudu+ beberapa helai daun limau purut (oh! ini sgt2 penting)

CARA:
tumis laa dulu bahan blend tersebut tu...then masukkan cili td..takyh bebanyak nanti podehhhh... kacau sampai naik bau ke langit ketujuh...huhu~...masuk kan semua sos2 yg ada didunia fana td (tiram+tomato+cili)... pastu buh la serai...serai tu kalo dpt 2-3 batang mesti tak hingat la kesedapan dan aroma terapinye...yg penting ketukla kat pangkal serai tu ngan lesung batu ke atau ape ke...bagi naik bau... pastu buh daun limau purut utk menambah lagi kepaprikannya.. nyum2...mmg tiptopla....kemudian masukkan laa ayam... kalo nak kuah lebih buh air sket supaya tak der le pekat sangat... ada kuah sedap sket kan nak mkn ngan nasik...takla tercekik nanti..:D then masukkan laa sayur-mayor yg ado kat dlm peti ais tu yg dikira sebagai sayur, akhir sekali buh udang kalo rs nak pelbagai dlm pinggan tu.... udang ni ubuh lambat takpe...sbb udang ni cepat masak..

Seterusnya try laa... mik sudu kecik..rasela kit...tambah laa garam or gula kit utk menambahkan perisa... gula ni kire ganti ngan pak aji gakla... huhu..~~

Seperti biasa moto aQ dlm bab masak memasak ni... kalo sedap bagila kwn2 join, kalo tak sedap aQ makan sendirik jela...hehe~~

Hanya Tinggal Kenangan...

Entry yang pertama untuk hari ini....

Skali lagi ade je benda yg ilang... minggu lepas anting2 ku ilang sebelah...tapi la ni dah jumpe lik...maybe sbb aQ ade jodoh lg ngan anting2ku itu...=)

Tapi kali ni kes lain lak.... boleh bayangkan x, bagaimana rasanya kehilangan benda kesayangan kita? kesayangan yang saban hari ada di sisi kita xkira masa n waktu...ketika kita sedang tekun bekerja...ketika kita sedang duduk sj...malah ketika kita sedang tidur sekali pun...dia tetap setia berada di sisi kita. ...x pernah jemu meladeni celoteh kita.... Ada ketika kita sedang tertawa ria, ada ketika kita sedang teresak-esak kerana duka...malah kerana dia juga lah kita kasih sayang sesama manusia menjadi tambah erat....

Tapi aku dah kehilangan dia....

Msg2ku....
aku redha akan pemergianmu...
mungkin sampai di sini saja jodoh kita berdua...
aQ akan slalu kenang kata-kata itu.... I love you very much my msg......kalaula 'sibaik' tu nak dpt pahala...tlgla jgn delete msg2 aQ tu....huwaaaaaaaaaaaa............................:((

Monday, November 15, 2010

syaadiiih

huwaaaaaaa..........sedihnya arini.....

anting2 ku ilang sebelah.....

takde mood...........


takde mood.....



takde mood.............




takde moood...........:(((

Thursday, November 11, 2010

Telaga Biru Vs ???

Dah lama cik siti tak update ilmu dlm buku terbitan kegemaran die....tak lain tak bukan terbitan Telaga Biru...huhu...buku2 sume dah bis baca... nak repeat balik buku2 tu sume cam boring lak...huhu....nak beli bukula petang ni ps balik keje...:)) yeeeeeeeeeeeee........yipppiiiiiiiii.:))

hurmmmm.....
tapi yg the latest kalo tak silap 'celik mata hati'....nak singgah Kinokuniya, KLCC la balik ni jap..nak p tgk buku n kalo rs beshhh nak p beli buku.....
rs cam nak tgk2 gak buku2 lain dr terbitan lain...leh tak???huhu....ni dah kire kes curang ngan Telaga Biru la pulak...huhuhu....urrmmm...tp takpela...ilmu punye pasal...Telaga Biru nampaknya dapat cawangan baru la yek...hehehe...tapi yg 'pertama' ni ttp cik siti setia.....:)))

CIK SITI.....
kalo beli buku wat cupcake sekali pon best gak kan....huhu...stdy dl camne nak wat cupcake yg da boom....besshhh punye....hehe~ nanti leh wat kat kpg bile mak dah balik nanti....huhu...~

jom kwn2 kite membaca.................huhu~~

::B'cz He knows Best::



Yang sedang berhubungan sekarang, mungkin ada lagi rasa ragu-ragu. "Benarkah dia jodohku?" "Diakah pasanganku nanti?" Betul tak?
Jalan terbaik ialah berserah dan bertawakal sepenuhnya dengan perancangan Allah....
Allah ciptakan perempuan baik untuk lelaki yang baik dan sebaliknya.... atau Dia akan menguji kita dengan pasangan yang tidak sekufu dengan kita, dan menggantikannya dengan yang lebih baik lagi apabila tiba masanya...
Sebagai seorang Islam, kita kena yakin dan percaya janji Allah tu pasti akan ditunaikan... Tiba masanya, kita semua akan ditemukan dengan pasangan hidup masing-masing....Cepat atau lambat, Dia yang tentukan....
Kalau fikir sangat pun, bukannya jodoh tu akan dicepatkan, betul tak? huhu....
Apa yang patut kita buat sekarang ialah tumpukan dulu perhatian kepada tanggungjawab yang lebih besar... iaitu + iman+amal+ ilmu supaya nanti kita lebih bersedia menghadapi saat itu....:))
Kukuhkan keyakinan dengan takdir Allah dan perbaikkan diri supaya kita boleh menerima walau siapapun pasangan kita nanti.....SubhanAllah...:)

Ingat Siti....
Allah menilai usaha kita....
Dengan doa yang dititipkan setiap hari....
dengan usaha memperelok diri sendiri...insya'Allah...
kamu akan temui siapa si dia kamu sepertimana yang tertulis sejak azali lagi....
Dan tika itu, desiran angin kedengaran seperti violin lagu Mohabbatein, bunga-bunga sakura berterbangan di sekelilingmu.;;;*ok, efek movie je ni* huhuhu..
Ok, serius serius!!!
So, Miss Siti....
Don't be, because He knows best~

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki

Semoga sahabat2 semua jua berhasil menemukan si dia :)
Aminn.......

Bessttt gak kalo dpt Gniiiii........:)))

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…
Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..
”Lah..awat tak tanya…”
Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..
Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..
“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”
Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..
Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…
Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..
“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”
Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,
“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…
Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!
Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..
Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…
Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…
“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “
Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)
Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…
P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi
Love,
Suamimu


P/S ; copy dari sini, bukan cite aku ek, bila masa lak aku kawen kan ?

Wednesday, November 10, 2010

MoOoody

asal la arini mood aQ ilang lak sejak pg td..... Ya Tuhan...knpla rs tak best ari nie.....:(((( dugaan....dugaan........hurmmmmm.........................

knp la ada org tak boleh nak trime apa yg penah terjd...tak kesahla kenangan manis ke ape ke...past is past....aishhh...tlglaaa.... jgnla ganggu ketenteraman aQ... cubela belajar bina hidup baru....life must go On! faham!!! ape ntah niat die...plan A la... tak jd plan A nak bt plan B la....haaishhhh...manusia2...ade jgk yg sampai ke tahap ni....belajarla redha wahai manusia...jgnla bg nafsu kawal pemikiran...ni dah mcm org ilang pedoman je....control la perasaan tu dgn logik akal.....satu je aQ minta tlgla jgn ganggu emosi aQ.... kalau manusia itu beri kebahagian pd org lain...insya'Allah...akan ade kebahagian diri insan itu sendiri...percayala....so, jgnla bt manusia lain begini......hormatila kehidupan dan ketenteraman insan lain....................harap akan terbuka hati manusia itu satu ari nanti...............semoga aQ dan dia terhindar dr segala niat jht manusia.......Amin..................

Monday, November 8, 2010

Wanita Kau Istimewa

Sesungguhnya kejadianmu terlalu indah tercipta daripada tulang rusuk Adam yang bengkok untuk dilindungi dan disayangi, bukannya diciptakan daripada kepala untuk disanjung dan dipuja, bukan pula diciptakan daripada kaki untuk dipijak dan dijadikan hamba sahaya...
Muliakanlah dirimu dengan taqwa setanding mutiara
Zabarjad yang hanya mampu dimiliki penghuni syurga.

Wednesday, November 3, 2010

Wanita & Kubur

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, 'Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia'.

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah men! catatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang s! entiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah&n! bsp; memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah! (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, 'Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, 'Suaminya. 'Siapa pula berhak terhadap lelaki?' Jawab Rasulullah, 'Ibunya'.

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suami! nya, semua ikan-ikan di laut, burung diudara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya..

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w ) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu ! daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. 'Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

~KAU TERCIPTA UNTUKKU~

...FahMyLove...

menatap indahnya senyuman diwajahmu
membuat ku terdiam dan terpaku
mengerti akan hadirnya cinta terindah
saat kau peluk mesra tubuhku

banyak kata
yang tak mampu kuungkapkan
kepada dirimu

Chorus:
aku ingin engkau slalu
hadir dan temani aku
disetiap langkah
yang meyakiniku
kau tercipta untukku
sepanjang hidupku

aku ingin engkau slalu
hadir dan temani aku
disetiap langkah
yang meyakiniku
kau tercipta untukku
meski waktu akan mampu
memanggil seluruh ragaku
ku ingin kau tau
kuslalu milikmu
yang mencintaimu
sepanjang hidupku

aku ingin engkau slalu
hadir dan temani aku
disetiap langkah
yang meyakiniku
kau tercipta untukku
meski waktu akan mampu
memanggil seluruh ragaku
ku ingin kau tau
kuslalu milikmu
yang mencintamu
sepanjang hidupku

Monday, November 1, 2010

aQ kah yg bersalah.................

Pagi isnin ni rasa mcm aQ ade bt salah jek pd seseorg...........perasaan bercampur baur........aQ kah yg bersalah................urmmm.........kelirunya....sbg pmpn mustahil aQ x rs ape yg kaum hawa aQ sendiri rase....kejam ke aQ nie...tapi knp la tibe2 sumenye scr mengejut..............

Ya Allah....
ape aQ dah bt nie...........
btol ke die masih syg lg pdnya....ape aQ patut bt nie.....patut ke aQ yg beralah.....alahai...kenapalah keadaan jd mcm ni.......aQ tak bolehla tgk kaum aQ sendiri bersedih.... lepas satu, satu dugaan dtg......aQ dapat rasekan makin rapat makin byk ujian dan dugaan yg dtg bersilih ganti..........takpelah...aQ flow jela....mungkin dugaan ni dtg utk menguji sejauh mn dlmnya perasaan kasih aQ pdnya.....aQ perlu tabah hadapi sume nie.....tQvM jgk bt kwn2 yg byk menenangkan aQ....beri support dan pndgan...syg kamu sume...:)) aQ tetap dgn pendirian aQ...:))))))

Ya Allah....
moga Kau berikanlah ketabahan kpdnya...
Insya'Allah ada yg lebih baik utknya.....
Jauhknlah die dr kesedihan......dan
Kau kurniakanlah rahmat kebahagiaan utknya....mudah2an...Amin........

Friday, October 29, 2010

Tetamu Allah

Pagi jumaat yg sgt indah...

Alhamdulillah..........


Semalam baru saja antar ibu ke Kelana Jaya untuk menunaikan ibadah rukun Islam kelima iaitu menyahut panggilan Allah SWT yang telah dilaungkan oleh nabi-nabi terdahulu seperti Adam dan Ibrahim....


Syukur, akhirnya impian ibu untuk menjadi tetamu Allah tercapai....moga2 ibu ku selamat pergi dan selamat kembali....aQ harap semoga ibu menunaikan Rukun Islam Kelima ini degn baik, sempurna, dan lancar ...tak lupa juga buat makcik Rakiah yg sudi menemani ibu utk sama2 ke tanah suci................


Ibu melapor diri pd 28 Oktober 2010 (Khamis)@8.35 pagi dgn penerbgan KT64, MH8060 dr KLIA berlepas pd jam 12.05 tghari ke MADINATUL HUJJAJ (JEDDAH) dan bermiqat d Qarnul Manazil telah dijangka tiba pd jam 4.30 ptg waktu di Jeddah....


Jam 8 mlm 27 Oktober, dgn laungan azan oleh abgku dan dilengkapi dgn bacaan2 doa mengiringi pemergian ibu ke tanah suci Makkatul Mukarramah...ku lihat, kwn2 ibu dan penduduk kmpg turt hadir utk melihat dan bersalaman dgn ibuku....ada yg menangis, ada yg mengucapkan selamat jalan dan selamat pulang, dan ada jg yg mengucapkan semoga mndpt haji yg mabrur....sepanjang jalan dipenuhi dgn penduduk kmpg bersalaman dgn ibu......aQ rasa sgt2 terharu....tapi alangkah indahnya jika ayah tercinta turut ada sama.....tp apakan daya..........


Di penghujung kampung ibu menaiki kereta dan kami menuju ke rumah kakak... ni la plan terakhir kami yg membolehkan kak rehan tak rasa sedih dan Lukmanul Hakim dpt tgk nenek nya...aishhhh...penyedih btol la akak aQ sorg tuu...huhu...:P


Jam 4 pg 28 Disember kami bertolak ke Kelana Jaya...di sna keluarga makcik dan sanak saudara dah ramai menununggu... sampai sana, kami menunaikan solat subuh terlebih dhulu....Ya Allah padat sepadat2nya umat....selesai solat kami pergi semula ke tempt berkumpul...sampai sana, kak ngah dh siap bw makanan utk kami semua makan...masak lemak cili padi ayam kampung tuuuu...perghhhh...bestnye....nyum2.....yg penting ayam kampung...tu mmg peberet my mom...huhu.........


Sdg asyik aQ menyuap mknan, aQ lihat betapa ramainya umat Islam berkumpul baik yg menghantar kaum keluarga juga para jemaah...masya'Allah....berduyun-duyun umat Islam datang ke Makkah setiap kali musim haji bagi menyahut seruan Allah melalui nabi Ibrahim.... terdetik d hati, ntah bila lah giliran aQ pula utk ke sana....pernah aQ membaca sebuah buku yg mana ada para ulama mengatakan "Dibenarkan berlengah-lengah membuat haji ketika mampu tetapi perlu bersegera mencari mampu" Jadi, utk kita mencari kemampuan dlm menunaikan haji itu adalah sesuatu yg dituntut krn Allah mewajibkan kita berlumba-lumba utk membuat kebaikan...dan haji adalah antara kebaikan yg besar dalam kehidupan manusia. Bagi aQ, kemampuan membuat haji itu perlu dicari, bukan ditunggu2...Insya'Allah, moga2 akan sampai satu masa nanti seruan utk aQ ke sana jg....Amin.......huhu...sempat lg aQ berangan time tgh mkn tu...........:))



Selesai mkn aQ lihat jam dah hampir 8.30 pg.... dah tiba msnya utk ibu pergi.... sayunya hati bila ibu pergi beramal dan meninggalkan aQ... sedihnya, hanya Allah yg tahu...Lebih...lebih...lebih lg bertambah sedih aQ ni bila ada org yg cuba menyabarkan aQ...lagi la bt aQ jd menangis tersedu2... al-maklumla...aQ ni dah la anak yg bongsu yg belum berteman lg....huhu...aQ iringi ibuku hingga ke tempat check-in.... aQ peluk ibu seerat2nya dan mencium nya berkali2 diiringi dgn laungan "Labbaikallahumma Labbaik" di sepanjang para jemaah melakukan proses check-in dan memandg wajah2 anak dan org2 tersayang utk kali terakhirnya.…


Sepanjg zikir talbiah itu aQ berdoa dgn rs kerdil, insaf, dan penuh rs syukur krn Allah telah memilih ibuku mnjd tetamu yg menyahut seruannya itu.....Subhanallah, mustahil manusia yg jernih hatinya xtersentuh apabila mendengar zikir talbiah itu dan membacanya...Ya Allah, moga2 ibadah ibuku dipermudahkan...dan semoga ibuku dan makcik ku pergi dan pulang dgn selamat....Insya'Allah, kepulangan ibu pd 11 Disember jam 7.05 pg akan adik nanti2kan d KLIA....:))




AdiQ harap mak diberi kekuatan, kesihatan yg baik, ketabahan dan kesabaran yg tinggi dlm memperoleh haji yang mabrur...... salam dan peluk cium dr adiQ yg jauh....................


Luqmanul Hakim syg nenek jg!!.......:))

^ My Adorable Nephew ^


~ 4 Oktober 2010 (Isnin) @ 25 Syawal 1431 H
~ 6.09 p.m
~ Hospital PUSRAWI
~ Wad Ar Rahmah
~ Dr. Norkedah

Lahirnya seorg putera yg sgt comel....

diberi nama LUQMANUL HAKIM yang bermaksud LUQMAN YANG BIJAKSANA (^_^)

first cucu........

first nephew..........

ALHAMDULILLAH.................semoga Luqmanul Hakim menjadi anak yg soleh, taat pd ibu dan ayah, berbakti utk keluarga, agama, bangsa, dan negara........Amin.............

we all lovs u dear~~

~2 gather2~


hehe~~

Just nak kongsi cite pe yg aQ buat dgn mak sepanjg mak aQ ade kat KL...

Al- maklumla...sepnjg kak rehan lom delivered lg...aQ pon bwk mak p jln2.........hehe~~

view dr atas KL Tower


mak buyong pon nk itot........



hah! skodeng ape ntah tu....he~

yg best tu...time p ni...siap ada show tuk rumah 1Malaysia...kire pakej la masuk tu...skali ngan Litar F1, n mini zoo....


haha....pandai ke tu mak??


abis round kat ats tower tu... tibe2...teringat lempok durian yg aQ beli dr en.bos tertinggal kat tmpt keje....adoiiyaii...


sok tu trus p tmpt keje...bwk mak skali.....:)

In the middle.........

nak balik pon sempat posing lg...hehe~

Tuesday, October 26, 2010

mISS...........

Dear Allah....
if he's really the one...
let me & him unite for good purpose...
let our friendship be halal....
But if he's not the one....
pls protect my heart from severe damages, from bad suspicion, from jealousy and most importantly, from breaking it into pieces :))
I seek Your guidance ...

Monday, October 25, 2010

seDih+gRamm...

Apa la malangnye nasib ptg ni...dahla penat metg PAC...sampai kene 4 potion...ni la kali petame aku dpt byk ni....

sedihnye.......baru satu portion bt...tibe2 terpadam...
Ya Allah..sedihnya...hilang tiba2....gerammm....dahla nak cepat...nak siapkn 4 potion dlm 2 ari.... bukan sng nak bt...huwaaaaaaaaa....:( tambh2 lak ada suara2 sumbg mambang yg tak dundang...sakitttt je atii niiiiiiii......errrggghhhhh!!!! tapi mmg sdh bile dah penat bt potion tibe2 hilg begitu aje................................urmm.............


tibe2 air mataku mengalir....sob...sob...sob............;(

sabarla ti.....................................................

~Taubat Nasuha~

Malam td.. sempat lg aku tgk drama tuk pilihan anugerah skrin...walaupun rs mmg penat amat... tapi rs cam interest nak tgk gak... cite tu tajuk 'taubat nasuha'..
Ya Allah..mmg mengusik hati tgk cite tu...leh tangkap leleh...tambh2 lak dgn lakonan sheila rosly..mmg nampak hidup la watak tu....apa yg paling sedih bile part lastly...istri n anak2 die sume mati....suami balik umah marh2..n bile die buka je pintu....alangkah sedihnye bile tgk anak2 n istri bergelimpangan dgn darah...lebih mlg lg..istri sdg sarat mengandug...aduhhhh....malangnya dpt suami yg tak bertanggungjwb gni... bile sume dah takde... kuar air mata darah sekali pun dah tak guna... mmg sedih la cite ni.....aku pun sebak gak tgk cite tuh.....waaaaaaaaaa....;(

mmg btol ape yg manusia ats muka bumi ni slalu kata....
bile org yg kite syg dah tak de...time tu lah baru kite teringat dan rs terindu2 kat die....hmmm...sadisnya....slalu bile kene time mcm tu...menyesal camne pun dah tak gune... menangis pon membazir air mata jek...kesedaran yg dah terlewat ni slalu berlaku pd kite yg bergelar manusia... apa pun...jgn la biarkan godaan syaitan mengatasi iman kita...insya'Allah...

bile tgk cite taubat nasuha ni...teringat aku kat satu zikir ni...very2 beautiful...
kalo bt solat taubat..mmg bagus zikir ni dibaca...feel dia.......masya'Allah...sangat..sangat...sangat tenang....amalkan juga bile hati rs tak keruan...insya'Allah...ia sgt perfect!!

Hasbi rabbi jallallah Ma fi qalbi ghayrullah Nur Muhammad Sallallah Lailaha illallah

Friday, October 22, 2010

Rinduku di pondok kecil itu...

Ayah..

Disebalik ketegasanmu ada permata tersembunyi...maafkan aQ andai selalu membantah kehendakmu... Ampunilah segala kenakalanku yang banyak mengguris perasaanmu... Masih belum puas rasanya bersamamu... kau pergi meninggalkanku buat selama-lamanya... kau pergi disaat aku masih perlukan belai kasih sayangmu ayah...kesedihan masih menggunung..air mata masih mengalir...aQ redha..tapi memang ambil masa utk pulih...

Ayah..

Ramadhan telah pergi...terlalu banyak kenangan yg ayah cipta utk adik slalu mengigatimu...ketahuilah ayah...disaat ini adik terlalu rindukan ayah...:( majlis kenduri arwah telah selamat dgn bacaan Yaasin dan tahlil skali...waktu tu mmg tak sabar rase nak balik kmpg sbb nak tgk pusara ayah dgn adik beradik yg lain... rindunye kami pd ayah...

Ayah..

Hanya kenangan yang mencakupi seluruh ingatan ku kepadamu tatkala doa ku kirimkan bersama arwah...Ramadhan ini sekali lagi kami berpuasa tanpa ayah...teringat semasa berbuka puasa, tiba2 jek mak cakap.. “Herrmmm inilah hari pertama kita berbuka puasa tanpa ayah kan”… Ya Allah… runtuh jiwa ni kalau terkenangkannya… tapi diri ni gagahkan juga supaya mak tak sedih…ikut kan hati dah meleleh dah air mata aQ ni...aQ hanya mampu meraung jek dlm hati...lain sungguh rasanya tanpa ayah...hanya tinggal kerusi jek yg dpt kami lihat d meja mkn sbg tmpat biasa ayah duduk bersama2 berbuka dgn keluarga... huwaaaaa...:(( sedih tak terhingga...tapi mak aQ lagi sedih...mana tidaknye... kehilangan suami tercinta membuatkan die hilang keyakinan diri satu masa dulu...:(

Ayah...

dah lama adik tak ke pondok usang kat dusun durian tu...kalo tengok pondok tu..mesti adik nangis... sbb terbayang2 ayah kupaskan buah durian tu utk adik, kutip biji getah tuk adik bt main congkak, petik cili padi sama2... sambil2 tunggu buah durian gugur kat pondok tu, slalu ayah bg adik nasihat.. belajar rajin2, jd anak yg baik dgr kate ibu, jgn terlalu manja, belajar hidup berdikari....tp pesan paling adik takleh lupa...jaga mak bila ayah dah takde....huwaaaaaaa...:(( rs nak gugur jantung ni bila teringat balik sume tu...hanya air mata jek yg mengalir...

Ayah..

perkara yg paling adik rindu...takde lagi sentuhan susup di rambut adik... kalo dl..slalu ayah usap rambut adik bila ayh nmpak adik penat belajo, cium dahi adik bila adik nak balik u...rindunye adik pd sume2 tu...malangnya, ayah pergi tatkala adik baru je dapat keje...baru je 3 minggu adik d Parlimen ni...tapi, adik puas sgt2 sbb dpt buatkn upah haji ayah dgn duit adik sndiri..Syukur, Alhamdulillah...sbgai manusia biasa, adik kene redha walupun adik tau adik masih blum pulih sepenuhnya ats pemergian ayah...Ayah tetap lelaki pertama di hati dan ingatan adik bt selama-lamanya...

Ya Allah...tempatkanlah ayahku bersama orang beriman...kasihanilah dia seperti mana dia mengasihiku sepanjang usianya...Kau utuskanlah setiap doa-doaku kepadanya supaya dia tahu aku sangat merinduinya...;(

Kini, memori tinggal memori… aQ tidak mungkin akan merasa lagi bagaimana rasanya bersama ayah lagi… Hanya kenangan yang mencakupi seluruh ingatan ku kepadanya tatkala doa ku kirimkan bersama semoga arwah ayah tenang dan selamat di sana …

Friday, July 9, 2010

SAKIT HATIiiiiiiiiii

AQ paling benci benda lama diungkit semula...BENCIIIIII.........

kenapa???mengapa???

Ya Allah....bantulah aQ di pagi Jumaat ni....jauhknlah dia dr ku...punahkanlah aku dlm ingatan hatinya...pertemukanlah jodoh untuknya...Apa yg mampu utk aku lakukan....ya Allah bantulah aQ...berilah aQ petunjukMu...janganlah Kau uji ku lg dgn musibah yg tak dpt utk aQ lalui....namun aQ berdoa pdMu...bukakanlah pintu hatinya pd yg lain...Amin...

Tuesday, July 6, 2010

Dia pilihanku~~~

Mungkinkah dia pilihan ku???

Bismillah...
Ya Allah...
Jika aku jatuh cinta
Cintakanlah aku pada seseorang
Yang melabuhkan cintanya pada-Mu
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu

Ya Muhaimin
Jika aku jatuh hati
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
Yang hatinya tertaut pada-Mu
Agat tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu

Ya Rabbana
Jika aku jatuh hati
Jagalah hatiku padanya
Agar tidak berpaling daripada hati-Mu

Ya Rabbul Izzati
Jika aku rindu
Rindukanlah aku pada seseorang
Yang merindui syahid di jalan-Mu

Ya Allah
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan
Indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhir-Mu

Ya Allah
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu
Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh
Dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu

Ya Allah
Jika Kau halalkan aku merindui kekasih-Mu
Jangan biarkan aku melampaui batas
Sehingga melupakan aku pada cinta hakiki
Dan rindu abadi hanya kepada-Mu
Amin...Amin Ya Rabbul A'lamin...

........11.11.2011........

wah...........
cantik la tarikh ni....tp ade ape ye dgn tarikh ni???
hehe......^_*

Monday, June 21, 2010

*My Mornix Sickness*

Pagi Isnin yg damai....
Syukur pdMu yg masih memberi aQ peluang utk meneruskan hidup ini dan merasai nikmatMu Ya Allah....

Entah knp pg2 ni rs sugul sgt2....rs sgt sgt sgt rendahnya diriku pd Mu Ya Allah...terlalu byk dosa2 ku bagaikan tinggi melangit...tiada daya utk ku menebus sgala kekilafanku krn aQ hnayalah insan kerdil yg trlalu byk kekurgannya...

Ya Allah...ampunilah sgala dosa2ku yg terdahulu dan terkemudian... PdMu ku panjatkan doa...makbulkan doa2 hambaMu yg hina ini...Sesungguhnya segala yg baik dan yg mulia itu dtg dr Mu...dan yg hina lg keji itu dtg dr kelemahan diri ku sndr...Ya Allah ya Rabbul Izzati...pimpinilah aQ ke jln yg Engkau redhai...dan lindungilah aQ dibwh naungan rahmatMu....Amin Ya Rabbal A'lamin...

Friday, June 18, 2010

REJAB kembali lagi........

Salam sumer....:))
Selamat menyambut bulan rejab...pada yg menyambut dgn berpuasa...Alhamdulillah...moga sama2 kita mendapat keberkatanNYA... kjp je masa berlalukan...dah nk masuk bulan ramadhan...kjp lg nk raya dah...hehe....
pada yg menyambut insan2 kecil yg baru lahir..tahniah...bakal bertambah ahli keluarga sewaktu di pagi syawal nnti...tp...pada mereka yg telah kehilangan insan2 yg tersayang...pastinya agak sukar utk menyambut syawal...kerna masih dibayangi rasa kekurangan & rasa kerinduan....
ohhh......sungguh hebat dugaanMU ya ALLAH....tidak terduga apa yg bkl terjadi pd kita suatu hari nnti....semoga kita sama2 tabah menghadapi segala ketentuanNYA....

FADHILAT BULAN REJAB
Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta'azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan Ruangan Bimbingan Rohani kali ini menyorot fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa.

Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:
Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.
Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.
Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka.
Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.EPuasa 5 hari - aman dari azab kubur.
Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.
Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.
Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.
Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.
Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.
Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.
Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.
Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.
Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.
Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.

-Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.EBerpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.
-Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.
-Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.
-Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api Neraka.Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti.

Kelebihan lain bulan Rejab
1. Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali.
2. Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka.
3. Rejab bulan Allah, Sya'aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W.
4. Rejab adalah bulan menabur benih, Sya'aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai.
5. Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya'aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh.
6. Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya'aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.
7. Rejab adalah bulan taubat, Sya'aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak.
8. Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya'aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala.

Beberapa amalan lain yang baik dilakukan dalam bulan Rejab
1. Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
2. Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan istighfar dan zikir
3. Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat
4. Memohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya5. Menginsafkan diri dengan membaca kisah teladan perjuangan Rasulullah S.A.W. dan sirah Islam lain.

Peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:
1. Israk dan Mikraj (27 Rejab)
2. Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)
3. Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.Secara ringkasnya, Israk dan Mikraj adalah sebuah peristiwa di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di"israk"kan (dibawa berjalan) dari Kota Mekah ke Baitul Muqaddis serta di"mikraj"kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah S.W.T di mana Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah S.A.W. Semuanya berlaku di dalam satu malam sahaja.

Firman Allah SWT
"Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada satu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui "- Petikan dari Surah Al Israa ayat

DOA BULAN REJAB
"Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hambaMu dan aku dalam genggamanMu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepadaMu sekadar kemampuan yang ada padaku.Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah. Istighfar paling baik dalam bulan Rejab:Maksudnya: Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya."

Kesimpulannya, bulan Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas kepada umat-Nya untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas. Namun begitu, suka diingatkan bahawa kita perlu mengerjakan segala amalan yang dituntut ini dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya......Wasallam.

Yok ibu2 bapak2 kita ke Bandung...hehe...

Sebahagian klrga Haji Sohor...Yg lain sume duk break1st d coffee house hotel.
Dah lama aku nak cerita trip aku ke Bandung… tp xde masa la plak... hakhak... maklumla… abis cuti…trus start keje dgn kesibukan Dewan…bz tak leh ckpla…huhu… so arini aQ nak cite laa memandangkan jumaat ni je masa aQ byk free bile time bersidang…hurmm.. 7hb yg lalu aritu aQ n keluarga sebelah my mom ramai2 gi ke bandung... cuti di sane selama seminggu…Plan nye dah lama… dr sebelum bulan puasa tahun lepas…malangnye asyik tak dan jek nak berkumpul ramai2 tu… tibe2 jerk terbukak cite n my cousin terus book MAS. Ramai jgkla yg p…dua bas tuuu (82 orang)
Tujuan utama pegi holiday ni x lain x bukan untuk lawat sedare mare sebelah mak d Acheh yg dh lame aQ tak jumpe… walaupun tak berapa nak best pegi sane memandangkan pemandangan yg mmg tak berapa nak cantik..:P hahaha… tapi g la jgk dgn hati yg tak berapa nak rela… sampai je sana..sambutan kenduri tuu…sampai gitu skali mrk sambut kami…. Terharula jgk… siap dpt kenal sedare mare wardina safiyyah…mmg lawa2 la org2 sane…huhu….nak dibandingkan aku ni…apelah sgt…huhu….

Me, my mom, cousin, n nina (anak sedare)
Hari kedua is trip dari Banda Acheh to Bandung hingga ari keempat tuk shopping lah kan... tapi kami ke Soekarno Hatta-Jakarta dulu then naik bas ke Bandung...punyela lama duk dlm bas mcm p JB...jem giler2... tp syok coz dpt shopping sakan...sampai overweigth laa masa nak balik tu… CIte sket la cane suasana bandung ni..tempat die sejuk sangat.. tengahari pon sejuk.. mcm cameron..nak kata tanah tinggi tu bukan la kot...tp ade kawasan tanah tinggi berhampiran bandung ni.. Penduduk kat sini pon biasa jer..nak highlight kat sini la kan..

My lovely mom...:)
Sumer awek kat sini cun2 belaka..bayangkan la tukang jaga parking pon macam model...blom lg yg jaga pasaraya butik2..fuhhh..giler ahhh...super model beb...pria nye lak ckp pun lembut2 jek...hahahahah... kisah benar nih... Makanan plak kitorang makan nasi padang je kat sini...mmg sodapppp... murah plak tuh...selera minang la katakan..layan nasik padang jer kitorang....tapi harus hati2 memilih restorannye…tu yg utama…Tp di sana kami mkn di Hari Umbara n Restoran Sunda Resort. Tapi yg paling best mkn di Restoran Kumanis... mmg mavellous... coz dah sdh mkn trus rendam kaki kat dalam kolam air panas Nangka n naik kuda...hehe... Pastu kami bertolak ke Bogor tuk p Golden Royal Safari...weee...ni best giler coz dpt bergambr ngan haiwan2 dlm safari tu dgn bebas...siap leh sentuh lg singa, harimau, dll...lebih kurang same ngan zoo d Singapore...
Barang2 plak aku beli baju+seluar jeans (di Toko Tiga) blouse (di Rumah Mode) kain2+telekong+tdg2 (Pasar Baru), handbag+ shoes (di Istana Tas dan di Cibaduyut), coklat n kek2 yg mmg best giler (di Kartika Sari), buah-buahan (di Mangga Dua, Jakarta) woww...murah sgt2…untung shopping kat sane…ari pertama shoppg jek dah bis dekat Rps 5 juta….ari setrusnya shoppg n trus shoppg jek…huhuhu…

Hari kelima trus naik ke puncak utk pergi bermalam di Puncak, Jakarta…kat sini lg sejuk…rs pepagi tak nak mandi…hahaha…di sane kami turut melawat Gunung Tangkuban Perahu. Ia sebagai salah satu gunung berapi di Jawa Barat, Gunung Tangkuban Perahu memang sangat dikenali. Letaknya sekitar 30 kilometer di sebelah utara Kota Bandung dalam anggaran sejam perjalanan, dengan ketinggian 2.084 meter dari permukaan laut. Gunung tersebut mempunyai identiti dengan legenda tanah Sunda yang terkenal, iaitu Sangkuriang. Bentuk gunung yang seperti trapesium terpancung tersebut merupakan perwujudan dari perahu terbalik yang ditendang Sangkuriang. Mitos ini ada kaitannya dengan nama Tangkuban Perahu tersebut. Next, kami trus ke Amcol Restoran di putar2...huhu...
Esoknya trus ke Banda Jakarta utk shoping di Mangga Dua...dah penat shoppg kali terakhir kami betolak pulang ke Malaysia...bestnye...rs nak g lg coz syok giler shopping...wawawa...Next trip??? Tungguuuuuuu......^_^

Friday, June 4, 2010

..........................

"Ya Allah tiada kemudahan melainkan apa yg Engkau jadikan mudah...dan Engkaulah yang mnjadikan dukacita itu menjadi mudah jika Engkau menghendakinya"


Nothing to say.........
Siti Zubaidah merindui nya.....but who?????


SITI ZUBAIDAH.........walau ape pun dugaan...
UKIRLAH SENYUMAN YANG PALING MANIS KERANA SELAIN IANYA MENJADI SEDEKAH, SENYUMAN ITU IBARAT LUKISAN RAHSIA HATI....:)

Perginya seorang demi seorang....


Datang dan pergi......

Itulah adat resam pertemuan....

Tiap pertemuan pasti ade perpisahan...

Sekali lg seorg staff Dokumentasi kehilangan seorang staff bernama Nurul Farihah...

Semoga Fari lebih berjaya di tempat baru (LPPKN-branch Perlis)....huhu...sedih bila hilang sorg lagi kawan...

Ape pun, plan kite berempat ke Pulau Langkawi ujung taun ni tetap kite teruskan.... See u again ujg taun ni Fari....^_*

"Teman yang solehah, malunya mengatasi perawan... beraninya mengatasi pahlawan.... cintanya bukan pada gambaran... rindunya bukan pada pertemuan... tetapi hatinya sarat dengan iman dan taqwa kepada Tuhan”
Duhai Teman Duhai Sahabatku… Hargailah bila bersahabat… Maafkanlah bila terluka… Fahamilah bila keliru… Nasihatilah bila terleka… Tegurlah bila tersilap… Ingatilah bila kesunyian… Itulah kehebatan ukhwahfillah… Insya'Allah...

Tuesday, June 1, 2010

:: When People Talking About...::

You would know me better who I am...
Purposes of life is everything for me. I've my own meaningful vision "the first step to moving on is so difficult.." Besides, i've had learn from mistakes and 'muhasabah' from lots of sins which i've done something stupid before but dissapointingly it happens just a little second...
No matter what kind of problem inside it, the unique answer will come out such a light of sun which become more brighten in morning of peace..through His truly paths of religion..
And no other religion except Islam as the highest religion and as Supreme Law of the world till hereafter....:)

Wednesday, May 26, 2010

Hobi ku kembali.....

KAKTUS OH KAKTUS.......


Fuuhhhhh...selama minat dengan bunga ni tak pernah lagi termimpikan kaktus, cuma malam tadi aku bermimpi melihat kembali kaktus2 ku yg cumilll2 n mungil2 belaka... ..kecantikkannya Masya-Allah, memang cantik sekali.... aQ minat giler dgn kaktus yg cumill ni...geram sgt2... Terjaga dari tidur, ku lihat jam...baru jam 1 lebih...ha..ha...ha...ada peluang mimpi nak jadi kenyataan nih.

Semasa belajar di UPM, Serdang 2003-2006.... Hobi aQ beli kaktus tiap kali ade Karnival Jualan Konvo... padanla kan..bonda kesayanagn ku minat Orkid anak bongsunye lak minat kaktus... huhu... keluarga 'munga'...ahahaha....Sehinggalah satu kejadian yang mana kaktus ku mati kelayuan bukan dek kerana tak siram ke atau ape ke...tp dek krn tgn2 yg 'memandikannya' time ketiadaan aQ. Org slalu tanye aQ nape suke kaktus??? huhu..aQ jwb sng jek sbb dah suke...ahahah...

Satu rahsia lagi.. bercakap dgn kaktus.. betul tak bohong ni...cuba cakap dgn pokok puji dia kalau nak alih tu cakap la " kite nak kasi rumah baru ni, kasi sihat ye biar bunga molek " contoh gitu la... Nanti kaktus akan mudah mesra bukan sekadar siraman je...huhu...ala...tak susah bela kaktus ni...syok n membahagiakan...aQ akan slalu tersenyum lihat kaktus2 ku yg comel2 nih...huhu...:)

Dulu dahla tak tolong aQ bg mkn ikan2 emasku...alasannya lupa...aduhhh...takde rs penyayang tol la adik2 junior ku itu.....Kesian kat ikan2 cumil ku jgk... aQ pun minat bela ikan emas time stdy dl.... aQ akan letakkan akuarium ku yg cumil tu bersebelah dgn kaktus2 ku yg sgt2 cute...uhuhu... aQ suke sgt2...pas belajar or balik kelas...kerje aQ belek2 'aset2' aQ tuh...tp sejak kejadian 'ngeri' tu...aQ jd hangin satu bdn nak truskan hobi aQ tuh... takpe2...sbr2 siti....huhu...skrg ni... aQ rs nak kembalikan hobiku semule...

Tp katne aQ nk dptkan kaktus nih????? adeehhhh.......feninla pk.... aQ nak cactus.....nak.......nak...nak...................tulunnnnn....

Buat sahabat2 ku yg budiman...

Selamat menanam & menikmati keindahan ciptaan Allah SWT.....

Sahabatku ibarat 'Diamond'

Lagu ni kutujukan khas buat sahabat2 ku yg sgt2 aku hargai.........
dari usia ku di zaman kanak2 hingga dewasa dan setrsnya ke perjuangan usiaku......
lagu yg penuh makna...dan byk memberi aQ kesedaran betapa pentingnya seorang sahabat...lebih2 lg pd shbt yg sanggup bersusah senang... memberi tunjuk ajar ke jalanNya.. saling bantu membantu...memahami...dan sanggup melayani tiap kerenah ku...
itula yg penting skali....

Siapa pun dia...dialah SAHABATKU... lalala~~


Seorang teman pernah mengatakan padaku, bhwa AMANAH akan mendewasakan seseorang. Mmg aQ sangat setuju dengan pernyataannya. Orang yang memiliki amanah ni dia akan jauh lebih dewasa dibanding dengan orang-orang yang tanpa memiliki amanah krn mereka dihadapkan oleh beberapa masalah yang mungkin boleh mendewasakannya... Kedewasaan itu juga selalu diwarnai dengan proses tarbiyah dalam dirinya...

Kedewasaan itu tidak memandang usia, tapi ia tercipta karena lingkungan dan kematangannya dalam berpikir yang terbingkai dalam nuansa Tarbiyah...Wallahualam...
Ya Allah...
Kurniakan aQ dan saudaraku kesungguhan berjihad, kesungguhan beramal, kejernihan berfikir, keteguhan menghadapi cubaan, Istiqamah dlm menghadapi kehidupan...dan
PERSAHABATAN yg berkekalan...Aminn..

Thursday, May 13, 2010

PERMATA yg dicari...................

Hadirnya walau cuma seketika...tapi cukup bermakna...
walau hadirnya dia bagaikan satu persinggahan, tp ia berjaya mengusik hati yg kututup rapat tika itu...kasih yg tanpa aq sendiri sedar....

Mungkin masa terlalu cepat berlalu...Siti Zubaidah terlalu byk berdiskusi dlm ilusinya...walau di alam maya...sentuhan hatinya terlalu ikhlas...apakah yg membuatkan hati ku tersentuh??? rupa? harta? atau hatinya?...huhu...jwpnnya..ada dlm hati siti...tanya sama hati, pasti ia mengerti...mampukah kita menipu diri sendiri?? mampukan siti zubaidah....dan mampukah dia....berusahalah....
semoga Allah lindungi kami dari kekecewaan...sgala utknya...ku doakan Insya'Allah adlh yg terbaik...

Siti...
buka ruang d hati kamu...
pasti ade hikmat yg tersirat...:)
now, siti just mahu free kan dulu bab hati dan perasaan...
tunggu sehingga aq benar2 yakin...yakin dia dicipta utk ku....:)
Siapa???sampai bila??? biarlah masa menjadi penentu sgalanya...
jika Allah berkehendak kan...pasti Dia akan memudahkan urusan ku...
Maha Besar Allah yang menaungi makhluk-makhluk-Nya hanya dengan satu kata "KUN" dan dengan kuasa satu kata-Nya membuat makhluk-Nya yang ada di langit dan di bumi tidak punya daya....Semoga kejadian ini memberi aq lebih kekuatan, ketabahan, dan keimanan yg teguh... keredhaan ku mengharunginya dan mempunyai hikmah masing-masingnya yang terjadi pada turunan Adam AS & ibu Hawa....Insya'Allah...moga diberkati...Aminn...

Semanis Kurma ~ Cemburu


Tajuk paling best...huhu...
kata Ustazah Siti Nor Bahiyah dlm rancgan Semanis Kurma, cemburu itu perlu...cume jgn cemburu buta...hehe...
bagi aq, cemburu ni perlu jgk..tp mesti bertempat..kalo tak cemburu nampk mcm tak concern n appreciate lak...cemburu yg berpada2 okla tuu...hehe...

Cemburu merupakan tabiat wanita. Ini juga dialami para istri Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam dan shahabiyyah yang lain. Namun tentu saja, kecemburuan ini tidak serta merta membutakan hati mereka. Bagaimana dengan kita?

Cemburukah siti zubaidah???♥♥♥♥♥♥♥♥♥
act, cemburu ni adlh lahir dr sifat jujur kita...sumenye secara spontan...kalo syg mesti ade cemburu...kalo takde cemburu mmg tak sygla jwbnye...huhu...tp ade org suke pmpn cemburu...ade pula tak suke...tp, tu depends pd diri msg2...sebaik2nya...better kita tanyela dulu...baru tau jwpnnya...huhu...bagi aq, apa yg penting sekali kepercayaan..tapi ade ke manusia yg boleh kita percaya 100%??ada kah?? still in mind...hurmmm...

Bagi yg sdh bergelar zaujah...
Sebenarnya, kita perlu memahami bahawa cemburu adalah satu tuntutan dalam Islam dan menunjukkan anda sedang memiliki suami yang bertanggungjawab dan sedang subur imannya. Bagi suami pula.... bergembiralah kamu bagi yang memperolehi isteri solehah kerana suami tidak lagi sukar untuk mengelakkan dirinya dari terjerumus dalam lembah kedayusan dan kemungkaran... Ini kerana tanpa sebarang campur tangan dan nasihat dari suami, isteri sudah pandai menjaga aurat, maruah dan dirinya.
Nabi Saw bersabda :

Ertinya : “Dari tanda kebahagian anak Adam adalah memperolehi wanita solehah ( isteri dan anak)” ( Riwayat Ahmad, no 1445, 1/168 )

#Cemburu seorang suami dan ayah adalah wajib bagi mereka demi menjaga maruah dan kehormatan isteri dan anak-anaknya.

Wallahu a’lam...;)

KACA DAN PERMATA

Wanita terkenal dengan kelembutannya, namun kelembutan ini tidaklah bererti wanita itu bersifat dengan segala sifat kelemahan. Di sebalik tabir kelembutan inilah, terselindung kilauan mutiara yg terlalu tinggi nilainya...wanita mengalah tak bererti dia kalah...tapi, sekadar meredakan suasana...kelembutannya mengatasi kemarahan...hebatnyeeeee.......berusahalah siti...........thumbs up!!!
FeWeTT.oRg/
Fewett Testi. Click for more.

Wednesday, May 12, 2010

Hang out....

Setelah hampir sebulan lebih bekerja bertungkus lumus hingga lewat mlm...akhirnya dpt jgk aq dan sahabatku aifa meluangkan masa utk hang out...huhu...11 mei tarikh yg kami pilih utk kuar bersama...huhu..pendek kata lepaskan tension...tp tension keh??hahaha...
tapi tak p jauh pun...ingatkn nak p jln2 jauh...tp KLCC je yg kami mampu...hahaha...
so, kat sana kami just bt xtvt yg mmg biasa kami bt....tgk wyg...mkn2...shoppg..n jln2...nak tgk wyg tapi tak tau nk tgk cite pe..last2..pk punye pk...the result is 'BELUKAR'...hurmmm...tapi tak beshh pun...baru sejam duk ...dah rs cam 10 jam...nila namanye pembaziran dan hajat tak sampai...niat hati nk tgk cite yg leh wat happy..last2...jd bengang...hurmmm....


pas bis cite..plan nak p mkn coz lapaq sgt2...disebabkan dlm cite tu ade part mkn pizza..kami pun get idea nak mkn pizza jgk...huhuhu...


Then, p jln2 n beli pe yg patut as a lady....huhu..~~

dah puas jln2 n shopg...bdn dh letih n mata pun nak titon.....................

Tuesday, May 11, 2010

Hadiah dariNya...


Ujian adalah guru yang tidak bercakap...tetapi ia sangat mengajar dan mendidik. Ujian terkecil apalagi terbesar adalah takdir Allah yg mempunyai maksud tertentu. Kerana jahilnya kita...apabila ditimpa ujian samada secara langsung dari Allah atau melalui orang lain, kita mula melatah...
Terasa Allah tidak adil, sengaja hendak menyusahkan kita....Atau kita menyalahkan orang yang mendatangkan ujian tersebut....
Hati berdendam...
Hati buruk sangka pada Allah yang mendatangkan ujian itu...

Sebagai insan yg lemah...
siti zubaidah ingatlah...
andaikata kita diuji, kita masih wajib bersyukur kerana masih ada 1001 jenis nikmat lain yang Allah kurniakan kepada kita...
Jadi mengapa mesti merungut ketika diuji?

Monday, May 10, 2010

Dari Rak Buku.........


Sinopsis Belakang Buku...

SESEGAR NAILOFAR

Menjadi siswa menuntut upaya ilmu. Upaya kepimpinan. Upaya iltizam, intelek, sabar cekal kental.

Iqbal siswa tahun akhir, merenangi laut duga di bumi Isra' bersama sekalian rafik-Syahid penuh wibawa, Hamizan si tukang masak, Widya si teguh prinsip, Nur Hazwani penyokong yang lembut, dan Icha yang memahami, serta Aiman pejuang Palestin yang sentiasa diburu ancaman.

Sibuk mendepani imtihan, dipasung rindu resah kepada Salsabila yang jauh, disakat oleh pengagum yang tak pernah alah mengacah lewat selindung e-mel, Iqbal ditahan, disoal siasat atas nama jihad.

Sesegar kuntuman nailofar diapung air, Iqbal tidak pernah layu oleh gelombang ganas walau atma jadi taruhan.

Resensi...

Sesegar Nailofar... Kisah perjalanan Iqbal siswa Malaysia tahun akhir di Universiti Yarmouk, Jordan yang tabah menghadapi ujian-ujian diterimanya sebelum menghadapi peperiksaan akhir.

Iqbal bersama Syahid, Hamizan dan Aiman pejuang muda dari Palestin bersama-sama mengharungi dugaan hidup di negara orang. Malah, persabahatan antara mereka kian hari kian utuh.

Iqbah merupakan setiausaha agung PERMAI membantu Syahid selaku ketua PERMAI bersama-sama menjaga kebajikan pelajar-pelajar Malaysia disana. Beberapa minggu sebelum peperiksaan akhir berlangsung kewibawaan Iqbal dan Syahid diuji apabila seorang siswi hilang. Dia dan Syahid dipersalahkan dan dituduh tidak ambil endah akan kehilangan siswi tersebut.

Iqbal juga sering melayan rasa gundah di hati apabila kekasihnya di Malaysia, Salsabila sudah tidak mengirim khabar berita. Dalam masa yang sama dia sering menerima e-mail dari peminat misteri seorang gadis yang menggelarkan dirinya sebagai nailofar sejenis bunga yang tumbuh diatas air... seperti lily dan teratai. Malah, disebelah sisi lain hadir pula Nur Hawani yang meminati Iqbal dalam diam.

Ketika dia sibuk untuk menghadapi peperiksaan, jiwanya sering diamuk rasa rindu pada Salsabila. Juga rasa sangsi akan kesetiaan gadisnya itu.

Namun, ujian paling getir yang terpaksa dilaluinya, apabila dia ditahan dan dipenjarakan kerana melindungi pejuang HAMAS, Amjad iaitu sepupu kepada Aiman beberapa hari sebelum peperiksaan akhir. Iqbal bertawakal dan yakin Allah sentiasa ada di pihak yang benar. Dia kemudian dibebaskan dengan bantuan Dr. Abdul Settar dan berjaya dalam peperiksaannya.

Namun, ujian Allah sentiasa mengekorinya. Dia sekali lagi diuji apabila menerima berita gadis yang dirinduinya akan menjadi milik jejaka lain...

Orang selalu kata.."kalau dah jodoh tak ke mana"



ada juga org cakap...kalau bercinta bertahun2 pun tapi kalau bukan jodoh..sampai bila2 pun takkan bersama..hurmmm...
tapi kalau dah tertulis di Luh Mahfuz jodoh kita...baru kenal sehari pun dah boleh kawin..hehehe..

ape yg penting...
sebagai seorang insani yg lemah dan sememangnya tidak pernah lengkap...
espcly buat diri siti zubaidah...jgn berharap pd lelaki sehebat Saidina Ali Karamallahu Wajhah..andai diri tidak semulia Saidatina Fatimah Az-Zahra'

always remember to love ur fellow humans...but true love is only reserved to Allah...
The one and only God...^_^


“Ya Allah, aku ingin membuat keputusan yang besar tentang lelaki yang bakal kupilih menemani kehidupan dan perjuangan ini, sepanjang hayatku. Atas ikhtiarku sebagai hamba-Mu yang tidak mampu melihat apa yang Engkau sembunyikan, aku menilai zahirnya, Kau uruskanlah ghaib dan batinnya. Berkatilah pilihanku ini dan kuatkan azam serta tawakkalku kepada-Mu. Aku hamba-Mu, dia hamba-Mu, Engkau Tuhan kami. Jadikanlah segalanya dalam suluhan hidayah dan inayah-Mu, ameen ya Rabb al-’Aalameen”

SELAMAT HARI IBU BUAT BONDAKU PUAN SALIDAH BINTI SOHOR....




Terima kasih ibu...kerana melahirkan ku...mendidik dan mengasuhku hingga berjaya...semoga ibu diberi ketinggian iman, kekuatan, dan ketabahan dalam melalui ranjau hidup dan dugaan di hari2 mendatang....i love my mum very2 much....mmmmuah...adiq cayang mak....hehehe....

"Ya, Allah! Semoga Engkau mengampuni segala dosa-dosa ibuku yg terdahulu dan terkemudian...tiap detik dan masanya juga dalam perjalanan bonda ku menuju ke syurga kelak..amin"

BONDAKU semakin aktif....


sabtu lepas ibu menelefon...
ibu: adik balik tak minggu ni?
me: tak kot mak...tak bolehla...ade assembly..hurmmm...
ibu: balikla...mak ade pertandingan marhaban ni...kalo adik balik leh tgk mak bertanding arini...
me: takpala mak...kan dulu adik dah tgk...
ibu: takpelah kalo taknak balik...
me: mak, nanti kalo abis cepat adik try balik...
ibu: [Ketawa]

siti zubaidah dgn rs serba salah pun cube utk pulang ke kampg...huhu...dan
akhirnya...dpt jgk tgk bonda kesayangan bertanding...Alhamdulillah, menang jgk akhirnye...sejak ketiadaan arwah...ibu semakin bergerak aktif dgn persatuan...huhu...janji my mum appy...aku turut appy...

Perhimpunan 'LABOR DAY' bersama PM di MIECC


-sabtu/8Mei2010...
-di Mines International Exabition Convention Centre (MIECC)
-assembly of Labor Day with PM...
-kami bertiga je dari unit penyata rasmi...huhu..
(aida, aifa, n me)

Friday, May 7, 2010

…Jangan Tangisi Apa Yang Bukan Milikmu…


Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa...Kecewa sekali... Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai, kenyataan yang tidak sesuai harapan....

Akhirnya angan-angan ini lelah berandai-andai ria. Ahhhh…sungguh semua itu telah menghadirkan ketidakpuasan yang begitu menggelora dalam jiwa siti zubaidah...huhuhu...

so, Siti Zubaidah sentiasa berfikiran positif...tenang..dan sabar...
Percaya sememangnya manusia diciptakan mempunyai kehendak juga mempunyai keinginan... Tetapi tidak setiap yang kita inginkan boleh terbukti.. dan pe yang kita inginkan dapat tercapai.

Kekilafan siti perlu diperbetulkan...huhu...
sebagai manusia...tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tidak perlu kita tangisi. Ramai orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak semestinya harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain...

Maka sudahlah, jangan kau tangisi apa yang bukan milikm... chaiyok2 siti...^_^

Hari ini adalah kenyataan... semalam adalah kenangan dan esok masih belum pasti...

Di sini....Bermulanya....


Salam takzim dalam ukhwah buat pembaca blog bicara kuntuman nailoraf siti.....
kata insani...di mana-mana pun kita boleh bersua..di mana-mana jua kita boleh menjadi sahabat...pendek kata apabila Allah berkehendaki kita bertutur dengan sesiapa pun dalam maya...pabila Allah menyetujui kita bersua dalam hati dan mata...pabila berkena dan seterusnya sudi bersahabat dalam hikmah...huhuhu...

Di sini...
Siti Zubaidah...memulakan bicara kuntuman nailofar sekuntum mawar putih....
Bagaikan menjadi sekuntum mawar putih yang mekar berkembang dengan setiap kelopaknya bersinar segar yang menyamankan agar mampu menjadi hiasan dan penyeri hidup insan di sekelilingku...malah menjadi teladan dan contoh kepada para bunga-bunga yang lainnya untuk kembang segar sepertinya...

Seperti mawar putih itu...bersederhana dalam penampilannya (tidak seperti mawar merah yang bersifat menggoda dan menonjol), mempunyai duri sebagai pertahanan dirinya, harum bau setiap helaian kelopaknya dan suci personaliti keseluruhannya....hurmmm...