Monday, November 29, 2010

C3-CT

=)



Alhamdulillah....


26 November 2010/Jumaat




"Patah Tumbuh Hilang Berganti"









Officially mine!!



Memang terkedu sgt2 bila I got dis pinkisshh from him... terima kasih ye... terharula... huhu :)


Ape yg penting.... sy harap sgt2 dapat jg pinkisshhh ni baik2... Insya'Allah ya.... i'll try my best!!! :)




Tuesday, November 23, 2010

~PaPrik aYaM OH PaPrik aYaM~

Tibe2 rs lapar la plak tgharini....ermmm...
nak p beli mkanan kat cafe cam malas la plak.... bkn mls sbb ape...tapi umat penuh mcm kat UPM (Universiti Penuh Manusia)... campur lak ngan wakil2 kementerian...hah...last2 tinggal kuah je kalo aQ p...name jek tender by PWTC...tapi mkanan slalu sgt tak cukup...hurmmm~~

Lapa2 ni kalo la dpt mknan yg aQ suke ni...wahhh....rs terbang di angkasa raya jek...hehe~~
aQ ni dlm bab mkn2 cam biasala...sempoi jek...selain suke wat kuih2..aQ suke masakan kampg...
tapi tu tak bermakna aQ xmkn yg lain...fastfood sume aQ lehje... kecuali shushi...yerrkkk..=P 1st time aQ mkn...muntah balik...pelik ade gak manusia yg suke makanan mentah2 ni...aishhh2...:P

Ckp soal mkn ni...mmg teringin nak msk makanan peberet aQ sejak aQ duk U ni...jeng..jeng...jeng... ~PaPrik aYaM~('',)

Start aQ mkn mmg syodap sungguhla... pastu aQ study blajar bt ayam paprik... sanggup p beli buku tu tuk dpt yg paling best nye paprik ayam...search kat internet... tgk blog2 org... klao stakat nak msk biase2 jek..mmgla boleh..tapi nak gak bt yg terbaik...so, kalau nak yg terbaik punye masakan kenela usaha lebih kit...:) tiap2 cuti sem aQ balik duk cube msk...mule2 tu dari tak sedap...sikit sedap...agak sdap...sedap...makin sdap...dan kini...sgt2 sdap..huhu...(puji diri sendiri kan..:P) bile dah boleh msk tu...aQ pun btla tuk famili2 aQ... takla susah manapun msk paprik ayam ni..:)

Bahan2 :
bawang merah+bawang putih+halia (blend or tumbuk) + sayur2 cam bunga kobis, kacang buncis, carrot, putik jagung dan tomato + serai sebatang (ketuk² sket bg kuar kit wangi)+ 3 sudu sos tiram+ 3 sudu sos tomato+ 3 sudu sos cili+ secubit garam (jgn byk2..nanti aiper tencen) dan sedikit kicap (buh cikit jek sbb aQ mmg xmkn pak aji)+ayam+udang (ni cume tambahan jek kalo nak lg besshhh)+cili kering yg dh diblender 2 sudu+ beberapa helai daun limau purut (oh! ini sgt2 penting)

CARA:
tumis laa dulu bahan blend tersebut tu...then masukkan cili td..takyh bebanyak nanti podehhhh... kacau sampai naik bau ke langit ketujuh...huhu~...masuk kan semua sos2 yg ada didunia fana td (tiram+tomato+cili)... pastu buh la serai...serai tu kalo dpt 2-3 batang mesti tak hingat la kesedapan dan aroma terapinye...yg penting ketukla kat pangkal serai tu ngan lesung batu ke atau ape ke...bagi naik bau... pastu buh daun limau purut utk menambah lagi kepaprikannya.. nyum2...mmg tiptopla....kemudian masukkan laa ayam... kalo nak kuah lebih buh air sket supaya tak der le pekat sangat... ada kuah sedap sket kan nak mkn ngan nasik...takla tercekik nanti..:D then masukkan laa sayur-mayor yg ado kat dlm peti ais tu yg dikira sebagai sayur, akhir sekali buh udang kalo rs nak pelbagai dlm pinggan tu.... udang ni ubuh lambat takpe...sbb udang ni cepat masak..

Seterusnya try laa... mik sudu kecik..rasela kit...tambah laa garam or gula kit utk menambahkan perisa... gula ni kire ganti ngan pak aji gakla... huhu..~~

Seperti biasa moto aQ dlm bab masak memasak ni... kalo sedap bagila kwn2 join, kalo tak sedap aQ makan sendirik jela...hehe~~

Hanya Tinggal Kenangan...

Entry yang pertama untuk hari ini....

Skali lagi ade je benda yg ilang... minggu lepas anting2 ku ilang sebelah...tapi la ni dah jumpe lik...maybe sbb aQ ade jodoh lg ngan anting2ku itu...=)

Tapi kali ni kes lain lak.... boleh bayangkan x, bagaimana rasanya kehilangan benda kesayangan kita? kesayangan yang saban hari ada di sisi kita xkira masa n waktu...ketika kita sedang tekun bekerja...ketika kita sedang duduk sj...malah ketika kita sedang tidur sekali pun...dia tetap setia berada di sisi kita. ...x pernah jemu meladeni celoteh kita.... Ada ketika kita sedang tertawa ria, ada ketika kita sedang teresak-esak kerana duka...malah kerana dia juga lah kita kasih sayang sesama manusia menjadi tambah erat....

Tapi aku dah kehilangan dia....

Msg2ku....
aku redha akan pemergianmu...
mungkin sampai di sini saja jodoh kita berdua...
aQ akan slalu kenang kata-kata itu.... I love you very much my msg......kalaula 'sibaik' tu nak dpt pahala...tlgla jgn delete msg2 aQ tu....huwaaaaaaaaaaaa............................:((

Monday, November 15, 2010

syaadiiih

huwaaaaaaa..........sedihnya arini.....

anting2 ku ilang sebelah.....

takde mood...........


takde mood.....



takde mood.............




takde moood...........:(((

Thursday, November 11, 2010

Telaga Biru Vs ???

Dah lama cik siti tak update ilmu dlm buku terbitan kegemaran die....tak lain tak bukan terbitan Telaga Biru...huhu...buku2 sume dah bis baca... nak repeat balik buku2 tu sume cam boring lak...huhu....nak beli bukula petang ni ps balik keje...:)) yeeeeeeeeeeeee........yipppiiiiiiiii.:))

hurmmmm.....
tapi yg the latest kalo tak silap 'celik mata hati'....nak singgah Kinokuniya, KLCC la balik ni jap..nak p tgk buku n kalo rs beshhh nak p beli buku.....
rs cam nak tgk2 gak buku2 lain dr terbitan lain...leh tak???huhu....ni dah kire kes curang ngan Telaga Biru la pulak...huhuhu....urrmmm...tp takpela...ilmu punye pasal...Telaga Biru nampaknya dapat cawangan baru la yek...hehehe...tapi yg 'pertama' ni ttp cik siti setia.....:)))

CIK SITI.....
kalo beli buku wat cupcake sekali pon best gak kan....huhu...stdy dl camne nak wat cupcake yg da boom....besshhh punye....hehe~ nanti leh wat kat kpg bile mak dah balik nanti....huhu...~

jom kwn2 kite membaca.................huhu~~

::B'cz He knows Best::



Yang sedang berhubungan sekarang, mungkin ada lagi rasa ragu-ragu. "Benarkah dia jodohku?" "Diakah pasanganku nanti?" Betul tak?
Jalan terbaik ialah berserah dan bertawakal sepenuhnya dengan perancangan Allah....
Allah ciptakan perempuan baik untuk lelaki yang baik dan sebaliknya.... atau Dia akan menguji kita dengan pasangan yang tidak sekufu dengan kita, dan menggantikannya dengan yang lebih baik lagi apabila tiba masanya...
Sebagai seorang Islam, kita kena yakin dan percaya janji Allah tu pasti akan ditunaikan... Tiba masanya, kita semua akan ditemukan dengan pasangan hidup masing-masing....Cepat atau lambat, Dia yang tentukan....
Kalau fikir sangat pun, bukannya jodoh tu akan dicepatkan, betul tak? huhu....
Apa yang patut kita buat sekarang ialah tumpukan dulu perhatian kepada tanggungjawab yang lebih besar... iaitu + iman+amal+ ilmu supaya nanti kita lebih bersedia menghadapi saat itu....:))
Kukuhkan keyakinan dengan takdir Allah dan perbaikkan diri supaya kita boleh menerima walau siapapun pasangan kita nanti.....SubhanAllah...:)

Ingat Siti....
Allah menilai usaha kita....
Dengan doa yang dititipkan setiap hari....
dengan usaha memperelok diri sendiri...insya'Allah...
kamu akan temui siapa si dia kamu sepertimana yang tertulis sejak azali lagi....
Dan tika itu, desiran angin kedengaran seperti violin lagu Mohabbatein, bunga-bunga sakura berterbangan di sekelilingmu.;;;*ok, efek movie je ni* huhuhu..
Ok, serius serius!!!
So, Miss Siti....
Don't be, because He knows best~

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki

Semoga sahabat2 semua jua berhasil menemukan si dia :)
Aminn.......

Bessttt gak kalo dpt Gniiiii........:)))

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…
Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..
”Lah..awat tak tanya…”
Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..
Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..
“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”
Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..
Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…
Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..
“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”
Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,
“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…
Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!
Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..
Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…
Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…
“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “
Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)
Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…
P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi
Love,
Suamimu


P/S ; copy dari sini, bukan cite aku ek, bila masa lak aku kawen kan ?

Wednesday, November 10, 2010

MoOoody

asal la arini mood aQ ilang lak sejak pg td..... Ya Tuhan...knpla rs tak best ari nie.....:(((( dugaan....dugaan........hurmmmmm.........................

knp la ada org tak boleh nak trime apa yg penah terjd...tak kesahla kenangan manis ke ape ke...past is past....aishhh...tlglaaa.... jgnla ganggu ketenteraman aQ... cubela belajar bina hidup baru....life must go On! faham!!! ape ntah niat die...plan A la... tak jd plan A nak bt plan B la....haaishhhh...manusia2...ade jgk yg sampai ke tahap ni....belajarla redha wahai manusia...jgnla bg nafsu kawal pemikiran...ni dah mcm org ilang pedoman je....control la perasaan tu dgn logik akal.....satu je aQ minta tlgla jgn ganggu emosi aQ.... kalau manusia itu beri kebahagian pd org lain...insya'Allah...akan ade kebahagian diri insan itu sendiri...percayala....so, jgnla bt manusia lain begini......hormatila kehidupan dan ketenteraman insan lain....................harap akan terbuka hati manusia itu satu ari nanti...............semoga aQ dan dia terhindar dr segala niat jht manusia.......Amin..................

Monday, November 8, 2010

Wanita Kau Istimewa

Sesungguhnya kejadianmu terlalu indah tercipta daripada tulang rusuk Adam yang bengkok untuk dilindungi dan disayangi, bukannya diciptakan daripada kepala untuk disanjung dan dipuja, bukan pula diciptakan daripada kaki untuk dipijak dan dijadikan hamba sahaya...
Muliakanlah dirimu dengan taqwa setanding mutiara
Zabarjad yang hanya mampu dimiliki penghuni syurga.

Wednesday, November 3, 2010

Wanita & Kubur

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, 'Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia'.

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah men! catatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang s! entiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah&n! bsp; memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah! (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, 'Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, 'Suaminya. 'Siapa pula berhak terhadap lelaki?' Jawab Rasulullah, 'Ibunya'.

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suami! nya, semua ikan-ikan di laut, burung diudara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya..

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w ) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu ! daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. 'Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

~KAU TERCIPTA UNTUKKU~

...FahMyLove...

menatap indahnya senyuman diwajahmu
membuat ku terdiam dan terpaku
mengerti akan hadirnya cinta terindah
saat kau peluk mesra tubuhku

banyak kata
yang tak mampu kuungkapkan
kepada dirimu

Chorus:
aku ingin engkau slalu
hadir dan temani aku
disetiap langkah
yang meyakiniku
kau tercipta untukku
sepanjang hidupku

aku ingin engkau slalu
hadir dan temani aku
disetiap langkah
yang meyakiniku
kau tercipta untukku
meski waktu akan mampu
memanggil seluruh ragaku
ku ingin kau tau
kuslalu milikmu
yang mencintaimu
sepanjang hidupku

aku ingin engkau slalu
hadir dan temani aku
disetiap langkah
yang meyakiniku
kau tercipta untukku
meski waktu akan mampu
memanggil seluruh ragaku
ku ingin kau tau
kuslalu milikmu
yang mencintamu
sepanjang hidupku

Monday, November 1, 2010

aQ kah yg bersalah.................

Pagi isnin ni rasa mcm aQ ade bt salah jek pd seseorg...........perasaan bercampur baur........aQ kah yg bersalah................urmmm.........kelirunya....sbg pmpn mustahil aQ x rs ape yg kaum hawa aQ sendiri rase....kejam ke aQ nie...tapi knp la tibe2 sumenye scr mengejut..............

Ya Allah....
ape aQ dah bt nie...........
btol ke die masih syg lg pdnya....ape aQ patut bt nie.....patut ke aQ yg beralah.....alahai...kenapalah keadaan jd mcm ni.......aQ tak bolehla tgk kaum aQ sendiri bersedih.... lepas satu, satu dugaan dtg......aQ dapat rasekan makin rapat makin byk ujian dan dugaan yg dtg bersilih ganti..........takpelah...aQ flow jela....mungkin dugaan ni dtg utk menguji sejauh mn dlmnya perasaan kasih aQ pdnya.....aQ perlu tabah hadapi sume nie.....tQvM jgk bt kwn2 yg byk menenangkan aQ....beri support dan pndgan...syg kamu sume...:)) aQ tetap dgn pendirian aQ...:))))))

Ya Allah....
moga Kau berikanlah ketabahan kpdnya...
Insya'Allah ada yg lebih baik utknya.....
Jauhknlah die dr kesedihan......dan
Kau kurniakanlah rahmat kebahagiaan utknya....mudah2an...Amin........