Wednesday, December 29, 2010

**Ye@r End Checklist**

Assalamualaikum sumerrr...

Hi reaDers!!

Today is 23 Muharram 1432H.
Alhamdulillah...alhamdulillah...cold n comfy today...I love the weather, Allahuakbar!
Less than a week, we r go' to enter year 2011...*wink*
There r lots of things that unfinished yet n must b carried out xpclly 4 da preparation thingy...preparation??? hehe....NO la...actly I gotta da tentatif 4 Dewan tuk 2011...hurmm...very2 not gooddd..;(( bln 3 till early bln 5, then break....to b continue early bln 7 for pra budget till end year 2011...balik sampai mlm lagiiii (bln 7-12).............:(( This is another test by Allah...

So,
Dear myself...

In early year 2011... aQ perlu byk2 bersabar...:)) N da 1st thing siti...jgn sekali2 mengeluh...buat susun atur semua jadual dlm planner n diary parlimen 2011 tuu... bak kata org mude2 "perlu bijak mengatur langkah, barulah segalanya berjalan dgn baik dan lancar..." bak kata org tua2 lak "jgn kalut" hehe~

My PRINCIPAL is.................

"Success depends upon previous preparation, n without such preparation there is sure to be failure"

So, my free~bln 1,2,5, n 6 je........waaaaaaaaaaaa.....;((tight nyee............lagi2 tak besshhh my big boss said.. "siti, klu u nak ambil cuti suke2, kawen or anything....ujung thn ni can't..dibekukan..ambil ms bulan yg tak berapa nak hard ok...sy dh remind awak awal2 ni...so, plan from now kecuali emergency case" ~~~means..... bln 1,2,5 n 6 je.........alahai...... beginila dari tahun ke tahun...tetap same....apepun, aQ akan cuba hadapinye dgn cara yg terbaik!

Alhamdulillah... sidia fhm tntg situasi aQ... itulah istimewanya dia...:)) aQ sng berbincg mahupun berkomunikasi dgn die...baik dr sekecil-kecil perkara hinggala sebesar-besar perkara...sgalanya dpt d bincg dgn baik jg gotta da result yg terbaik... walaupun kdg2 die ade "angin kus2 y suke diam if ade some' y xkene"...hehe~ tp brilliant dr aspek pemikiran juga penyesuaikan diri even walau pe jua situasi.... mean~ jd guru, berfikir dgn cara guru...jd askar, berfikir dgn cr askar, n boleh bergaul berfikir dgn cara masyarakat y berbagai jenis dan lapisan.... itu baru namanya org yg berjaya n brilliant....:)) Bukan semua org can do it...For me, utk jd org yg bijak n alwaiz get 'A' hanya perlu menggunakan pancaindera kurnianNya dan buku or manusia sbg master/panduan...tp utk jd as u.....i just can answer that I'm proud wit u... bukan utk bermulut manis tetapi itu keistimewaan Allah beri untuk sidia...

Apapun, berdoa pdNya byk2 semoga sgalanya dipermudahkan.....Amin.

p/s: Insya'ALLAH...more reminders will b update later....MISSION 2011 coming soon..........:)

Friday, December 17, 2010

Bersediakah..."Aku Terima nikahnya......"


Bersediakah aQ melalui satu ujian ni....
berdebar2 bile aQ pk kan....
ape daya aQ utk melawannye...cume aQ perlu bersabar dan tekadkan semangat jika semua itu bakal menjadi kenyataan...

Sebagai seorang Muslim....aQ terima dgn penuh redha....
tetapi aQ akui kdg2 aQ tergelincir dgn ujian2 sebegitu rupa....
Syukur kehadratNya d sebalik ujian tersebut aQ peroleh kesedaran...

aQ nekad kali ini utk mencari kesahihan yg tulen tentang perkara ini...
aQ mahu menoktahkan segala persoalan yg bermain di benak fikiran aQ selama ini....
Insya'ALLAH...next year...kalau semuanya berpihak pd aQ, Alhamdulillah, syukur yg teramat2...
aQ trime Qada' dan Qadar ALLAH SWT dgn penuh redha dan sabar...Insya'ALLAH, ALLAH is alwaiz by my side............

"aQ takut tapi aQ kene kuat utk hadapi jika itu kenyatannya"


Asalkan kerana itu Tuhan menjadi sayang kpdku....

Segala kehendahNya menjadi syurga bagi Cintaku......Amin Amin Ya Rabbal A'lamin

ALHAMDULILLAH...

Syukur.......


Tamat sudah Dewan Rakyat utk penggal ni...huhu...akhirnya, berjaya jgk aQ lalui perjalanan masa kerja aQ ni dgn baik, sabar, dan tabah...bye2 DR...welcome DN...:) untuk DN ni takla berat mana pd aQ...balik pun paling lewat kul 5.30 or 6 ptg je...abis DN ni...just tinggal layout n paling the best leh balik cam biase...ari2 4.30...hehe.....bahagianya....merdeka!!!!huhu.............~


Syukur jg sbb my lovely mom dah selamat sampai di malaysia ari sabtu yg lepas, jam 1.30 ptg...:) even delay 6 jam aQ dan siblings yg lain tetap tunggu mak dgn penuh kesabaran...maklumla dah rindu sgt kat mak...terutamanya aQ la...hehe~ Alhamdulillah, kondisi ibu sihat sejahtera..cuma sedikit batuk...adik sentiasa berdoa agar mak cepat sembuh dan dikurniakan kesihatan yg baik berpanjangan...Amin... ermmm, apa yg aQ nk cite ni..kesah ketika mak aQ baru je sampai KLIA... hurmmm, dlm ramai2 org yg berkerumun menunggu keluarga mrk...aQ pun same menyelit kat mana2 space yg masih sudi tlg aQ ke depan utk lihat dan tercari2 manela mak aQ ni....huhuhu.... tunggu punye tunggu 2.35 ptg baru la nampak kelibat ibuku.... puas la aQ melambai2...tp mak aQ ni leh wat don'T know jek...huhu! upe2nye...speck mak patah kat sane...aishh2...sian my mom.... nasibla ade makcik yg nmpk kami sekeluarga...barula mak perasan kami.... aQ ape lg....semangat nak peluk mak aQ...tp sampai je kat mak...trus tanye.."Luqman mane??" (sambil tercari2) dlm ati aQ..."aishhh...mak aQ ni dh tak syg aQ ke..balik2 jek trus tanye Luqmanul Hakim" hurmm...takpela...nak bt camne kan...cucu pertama.... dgn semangatnye...mak trus suh my BIL bw Luqman trus ke kmpg coz mak nk jg trus Luqman...mak2...huhu....rindu sgt2 la tu pd cucu kesayangan dia...:)


So, skrg ni every weekend kami akan balik ke kmpg tuk tgk Luqman... aishh...penatnye...tp takpela leh jumpe Luqmanul Hakim slalu...huhu~ rindunye nak mandikan my nephew...huhu...=) Tp kesian kat my emak...Luqman slalu takmo tido... mak ckp dr kul 3 pg sampai ke siang dia xmo tido...agaknya rindooo sgt kat ayh n ibu die...mane taknye...dah ari2 tidoo pon ats pewoot ayah die...my BIL ni mmg syg sgt kat anak die...ayah yg penyayang ni...harap2 sidia nanti pon leh jd yg terbaik...:) Insya'Allah.....




Ape yg best skali...ptg ni opkosla balik melaka lg coz ibu n ayah Luqman nk lepaskn rindooo kat anak mereka.... aQ pown ridoooo sakan kat anak buah aQ ni...makcu sbnrnye lg windooo same Luqmanul Hakim tau.....tapi takmola org tau.....=) balik ni nak ajar lagi Luqman wat memek muka...hehehehe...bab ni paling klakar...even baru je 2 bulan si kecik ni...tapi aQ dh ajar die mcm2...sian Luqman...makcu dere...huhuhu...~ sbnrnye, aQ ni xberniat pown nk dere dia...sape xsayang anak buah oiii... huhuhu.... tp pd aQ manja tu boleh...tp biar berpada n kene bg hard jgk...ajar mcm2 dr kecik ni...asuh btol2...tp mmg kesian la little baby ni...sume org manjakan die....cume aQ je yg push die mcm2... huhu~ klu Luqman nak tau....makcu suke sgt tgk Luqman berusaha tiru memek muka makcu... berkerut2 muke Luqman...smpai menangis2 klu tak dpt tiru....hahahahaha....bile tgk Luqman berjaya tiru memek muke makcu...rase nak menangis makcu tgk tau...sbb terharu sgt2 tgk Luqman semangat nak jgk bt sama cam makcu die...hehehe....:)

MAKCU SAYANG LUQMANUL HAKIM MANYAK2.......mmmuahhhh...:)

Monday, December 6, 2010

Ahlan Wasahlan AsSyura

Salam Maal Hijrah to all my dearest Muslim Reader...
Sudah 1432 hijrah Nabi Muhammad meninggalkan kita dan pe y ditinggalkan olehnya adlh wasiatnya yg terulung iaitu Al Quran dan As Sunnah... Namun, seperti y kita sedari...masih bayk lagi kekhilafan sama ada sedar atau sebaliknya kerap d lakukan oleh manusia d atas muka bumi ini...tidak lupa juga diri ini yg masih memerlukan mu Ya Allah dlm mengharungi tiap dugaan, kekeliruan, dan kepayahan dlm menjalankan tanggugjwb yg smakin mencabar ini... May Allah is always with me throughout my journey in this life…amin...

Alhamdulillah...
kita masih diberi peluang dan kesempatan oleh Allah S.W.T kerana diberi nafas dan nikmat utk sama-sama menyambut kedatangan awal Muharam tahun 1432 Hijriah... Di kesempatan ini aQ ingin mengucapkan Salam Hijrah pd semua sahabat2 muslimin dan muslimat. ..Semoga dengan kedatangan tahun baru ini, kita semua dapat mengambil pelbagai iktibar serta tauladan dari peristiwa hijrah Rasulullah SAW sebagai panduan kehidupan kita bagi keperluan d hari2 y mendatang...


p/s: Jangan lupa ye kwn2 semua, doa akhir tahun dan doa awal tahun dibaca petang ini, insya' Allah dilindungi setahun mendatang.....amin...:)

Friday, December 3, 2010

WOrk~ WOrker~WOrking

Today satu2nye Ari JumaaT yg aQ tak dpt nk mengular bile time Dewan bersidg ...mean tak dpt nak rest2 jap..:) ni pun just curi2 mase tuk update my blog...

Hurmmm..nak cite kit xtvt aQ arini....

~Meetg JHK...singkatan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan


Org slalu kate....'' keje gomen ni byk releks dr keje...'' so, today aQ nk buktikan yg keje gomen ni dah semakin berat dan besar komitmennya...:)

Alahai... tak cukup g Dewan Rakyat, Dewan Negara, dan meetg Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yg dah byk aQ lalui... la ni..meeting JHK lak yg aQ kene attend... slalunye ari Jumaat ni la time aQ paling2 free...tp disebbkan SUDR dah arahkan... aQ sebagai orang bawahan ikut jelaaa.... walaupun hati kita ni kdg2 meronta2 nak luahkan pendapat utk tangguhkan dek krn dah penat balik hingga ke mlm... tp sebgai kakitgn kerajaan yg berwibawa (eceh! perasan jap..=P) wajib taati arahan ketua...arahan is arahan... =)